Avantgardistische creaties met zeevis

Ángel León
Aponiente ★★★, Cádiz
El Puerto de Santa Maria
El Chef del Mar

Ángel León werkt in de provincie Cádiz, vlakbij de gelijknamige Andalusische havenstad. Daar komen maar liefst drie mariene regio’s bij elkaar: de Middellandse Zee, en zowel de Zuid- als Noord-Atlantische oceaan. Hierdoor bestaat er in dat gebied een ongeëvenaarde verscheidenheid aan vissoorten en zeevruchten die de chef verleiden tot het maken van avantgardistische creaties.
Zijn restaurant Aponiente was het eerste driesterrenrestaurant van Andalusië, en is gevestigd op een zeer passende locatie: een in 1815 gebouwde getijdenmolen die ooit, aangedreven door de getijverschillen, koren maalde.
Leóns menu’s houden bijna allemaal verband met de zee en worden prachtig opgemaakt geserveerd. Kruiden en plankton. Zee-egel, sardine en rode mul. Moederoester of vislever met uitjes. Zijn extravagante creaties met algen heeft hij samen met Spaanse universiteiten ontwikkeld. León is ervan overtuigd dat ‘een restaurant niet met het thema zee kan spelen als men er niet op uit kijkt.’ Zijn bijnaam ‘El Chef del Mar’ heeft hij zeker niet voor niets gekregen.
www.aponiente.com