Enigma van Albert Adrià – Oliver Peña

Het grote raadsel
Enigma, een begrip dat is afgeleid van het Griekse woord voor raadsel. Sinds 2017 is er dus ook een restaurant dat Enigma heet. Het is een onderdeel van het culinaire amusementspark El Barri van Albert Adrià in het hartje van Barcelona. Een restaurantconcept dat een plaats aan de wereldtop wil veroveren, een positie die ook El Bulli van Ferran ooit innam. Hiervoor is er een uiterst spectaculaire ambiance ontworpen en wordt er avantgardistische fine dining aangeboden aan het front-end van de creatieve markt. Dit keer niet bedacht door Ferran, maar door Albert Adrià. Als chef-kok heeft Adrià Oliver Peña in dienst genomen, die ooit de leiding had over de Cocktailbar 41° van Adrià.
Het raadselachtige moet raadselachtig blijven. Zonder toestemming foto’s publiceren is niet toegestaan. En ofschoon het Enigma door het restrictieve fotobeleid niet in de populaire media opduikt, is het er al even moeilijk om er plaats te krijgen als vroeger in het El Bulli. Wie het geluk heeft een tafeltje te bemachtigen betaalt 100 euro reserveringskosten die later met de rekening worden verrekend. Bij een no-show wordt het verlies zo enigszins verzacht. De gast krijgt dan een ticket met een code die hij op een toetsenbord bij de bewust eenvoudig gehouden ingang moet intoetsen. Als de gast de fantastische wereld binnen heeft bereikt, begint hij aan een reis die hem door verschillen themakamers voert. Het zijn er in totaal zeven. Ze hebben namen als La Planxa, 41°, La Barra of La Cava. Ieder station heeft een eigen thema, eigen gerechten en eigen drankjes.
Ondanks de indrukwekkende ruimte van 7534 m² worden er slechts 24 gasten tegelijkertijd bediend. De individuele ruimtes bieden elk slechts plaats aan maximaal zes personen. Na ruim vier uur is de gast bij het doel aangekomen.
Oliver Peña vertegenwoordigt de revolutionaire keuken in het Enigma. Hij geldt als een van de beste Spaanse chef-koks. Toen hij 17 was kwam hij in de horeca terecht en werkte in de bediening. Met 18 bezocht hij hotelvakschool Hofmann en werkte daarna her en der in een hele reeks bekende, plaatselijke restaurants. In 2004 kreeg hij een baan als patissier in het El-Bulli hotel Sevilla. Voordat hij deel uit ging maken van het team 41°, werkte hij eerst nog op andere twee plaatsen: het Tragabuches in Ronda en het Commerc 24, eveneens een sterrenrestaurant in Barcelona.
Sinds de sluiting van het 41° in augustus 2013 heeft Oliver Peña als coördinerende creative director samen met Albert Adrià aan het Enigma project gewerkt. Zo’n taak is alleen voorbehouden aan de besten van het team.
www.enigmaconcept.es