Echt waanzinnig. Psycho taste – somewhere in Shanghai

Paul Pairet
Ultraviolet ★★★, No. 8 / 50 Best of Asia, No. 41 / 50 Best 2017
Shanghai, China

In het Ultraviolet is alles anders. Het begint al met de tocht naar het meest waanzinnige restaurant ter wereld. Zoeken gasten naar het adres, vinden ze alleen de aanwijzing ‘somewhere in Shanghai’. Om op deze exclusieve plek te komen, moet je eerst naar het Mr. & Mrs. Bund, Pairets eerste restaurant, dat hij in Shanghai opende. En het was het eerste restaurant op het Chinese vasteland dat zich mocht rekenen tot ’s werelds 50 beste restaurants. Vanaf Mr. & Mrs. Bund gaat het met een shuttle naar een mysterieuze plek. Ergens in Shanghai.
De ruimte is raamloos, alleen ingericht met een tafel voor tien gasten omringd door grote projectieschermen. Dan begint dat wat Paul ‘psycho taste’ noemt. Eten met alle zintuigen. Hier stelt Pairet de vraag hoe sfeer, muziek en visuele indrukken de smaak beïnvloeden. Bij elke gang verandert de hele ruimte. Worden er truffels geserveerd, zit de gast onder begeleiding van klassieke muziek en het getjilp van vogels midden in een truffelbos. Bij de volgende gang wordt de illusie gewekt dat je met een glazen lift ondergronds gaat. Later zit de gast te midden van een branding, reist naar het centrum van het universum of heeft een picknick op een zomerweide. Dit hele scenario is vermoedelijk de meest spectaculaire dinnershow die onze planeet op dit moment te bieden heeft.
Tevens indrukwekkend is Pairets nieuwe concept ‘The Chop Chop Club’. In een sfeer uit het Shanghai van de dertiger jaren, serveert Pairet hier gerechten alsof je ‘kookt voor vrienden thuis’. Grote braadstukken en hele vissen worden in de gastenruimte op schermen gepresenteerd en aan tafel getrancheerd.
www.paulpairet.com